Λίγα λόγια για τον Πλακιά

Με κέντρο τον Πλακιά μπορείτε να επισκεφθείτε τις διπλανές παραλίες Πολύριζο, Κόρακα, Σούδα, Δαμνόνι, Αμμούδι, μικρό Αμμούδι, Σχινάρια και την διάσημη Λίμνη του Πρέβελη.
Επίσης χαρακτηριστικά στην περιοχή είναι τα δύο πανέμορφα φαράγγια Κουρταλιώτη και Κοτσιφού και τα ποτάμια που τα διασχίζουν που προσφέρονται για περίπατο ή για εξερεύνηση.

Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία ελαιώνων, πολυάριθμων ειδών αρωματικών φυτών, αγριολούλουδων καθώς και αποδημητικών και ενδημικών πουλιών.

Η περιοχή μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας τουρίστας. Θα γευθείτε ντόπια προϊόντα, παραδοσιακές κρητικές συνταγές και αν το θελήσετε θα συμμετάσχετε σε ντόπιες παραδοσιακές γιορτές και εκδηλώσεις με τους πάντα φιλόξενους και φιλικούς κατοίκους του τόπου μας.

Ο Πλακιάς απέχει περίπου ίση απόσταση από τα Χανιά και το Ηράκλειο και είναι ιδανικό μέρος ως αφετηρία για να επισκεφθείτε τα φαράγγια της Ίμβρου και της Σαμαριάς (δυτικά) ή τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Φαιστού (ανατολικά).

Ιστορία της Περιοχής της Γιαλιάς

Σε αυτή την περιοχή, που έχει θέα στο Λυβικό πέλαγος, υπήρχαν οι αρχαίες πόλεις Φοινικη και Λαμον.

Στο γνωστό φοινικόδασος Πρέβελη ο Δίας, ο μεγαλύτερος θεός της αρχαίας Ελλάδας- που γεννήθηκε στο κοντινό όρος Ίδα- έκρυψε την αγαπημένη του πριγκίπισσα Ευρώπη.
Ανοικτά στη θάλασσα του φοινικόδασους βρίσκονται οι Διονυσοι (Παξιμάδια), τα νησιά όπου βασίλευε ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού.

Στο Λυβικό πέλαγος επίσης βρίσκεται το νησί Γαύδος (Ογυγία), βασίλειο της Καλυψώ, όπου σύμφωνα με τον μύθο ερωτεύτηκε ο Οδυσσέας και έμεινε μαζί της για επτά χρόνια στο δεκάχρονο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.
Στα βόρεια της περιοχής, σε κοντινή απόσταση στο χωριό Αρμένοι, βρίσκεται ένα νεκροταφείο της υστερομινωικής περιόδου.

Κατά την διάρκεια της Ενετοκρατείας, στην περιοχή της Γιαλιάς χτίστηκαν όμορφα μοναστήρια, εκκλησίες και γεφύρια, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Ελληνικα